link warna

on9 people

Welcome To The Phone World. Just Click The Follow Button.

Friday, 4 January 2013

8 Kelebihan Android Yang Telah di "ROOT"

     Pasti ramai antara korang tahu pasal smartphone Android yang boleh di ROOT. Kalau siapa yang tidak tahu apa itu ROOT untuk android, ROOT ni adalah benda sama seperti jailbreak tetapi jailbreak digunakan pada iOS manakala ROOT ini digunakan untuk Android. Ini adalah antara kelebihan smartphone Android yang telah di ROOT :

1) Buang Aplikasi 'Bloatware'
     Pengeluar smartphone seperti Samsung, LG, Motorola, Sony dan sebagainya tampil dengan UI dan aplikasi pre-installed masing-masing. Tidak dapat dinafikan ada daripada aplikasi yang tersedia langsung tidak dapat digunakan oleh pengguna, dan aplikasi begini yang dipanggil 'bloatware'. Namun selepas ROOT, aplikasi begini boleh dibuang jika difikirkan selamat untuk berbuat demikian.

2) Overclock CPU Smartphone
     Ada diantara pengguna lebih gemar dengan penggunaan ROM standard, tetapi menginginkan prestasi yang baik, proses overclock boleh dilaksanakan setelah smartphone di ROOT. Proses ini membolehkan pemproses beroperasi lebih pantas daripada yang disarankan dengan bantuan aplikasi seperti SetCPU, tetapi ini berkemungkinan menyebabkan kepanasan CPU dan hayat CPU menjadi pendek.

3) Merakam Video Skrin Smartphone
     Pasti ramai pengguna ingin merakam video skrin smartphone untuk pelbagai tujuan. Kaedah yang paling mudah dan murah untuk merakam video skrin antaramuka smartphone yang telah di ROOT adalah dengan menggunakan aplikasi Screencast. Video akan dirakam dengan lancar dan disimpan dalam format MP4.

4) Memasang Custom ROM
     Salah satu sebab utama smartphone Android di ROOT adalah bertujuan untuk memasang custom ROM. Custom ROM ini kebiasaannya akan menjadikan smartphone lebih laju berbanding dengan ROM standard. Ia juga menampilkan paparan UI, fungsi yang diperbaharui dan dipertingkatkan yang tidak terdapat dalam ROM standard.

5) Menggunakan WiFi Hotspot Secara Percuma
     Sesetengah negara, telco tidak membenarkan pengguna berkongsi sambungan Internet smartphone dengan peranti lain menggunakan fungsi Tethering, malah pengguna akan dikenakan yuran untuk menggunakan fungsi tersebut. Tetapi, bagi smartphone Android yang telah di ROOT, mereka boleh menggunakannya secara percuma dengan menggunakan aplikasi Wireless Tether. Di Malaysia bernasib baik kerana telco tidak menyekat kebebasan berkongsi sambungan Internet pada smartphone.

6) Menukar Resolusi Skrin
     Smartphone Android yang telah di ROOT, boleh mengubah resolusi skrin dengan sokongan aplikasi LCD Resolution. Dengan bantuan aplikasi ini, saiz ikon dan teks boleh diubah mengikut kesesuaian pengguna. Proses ini boleh dilaksanakan dengan mengurangkan atau menambah sistem DPI yang akan menukar saiz ikon, teks, widgets, dan sebagainya mengikut tetapan yang telah dibuat.

7) Backup Data Smartphone
     Proses backup data yang terdapat pada smartphone akan menjadi jauh lebih mudah apabila smartphone telah di ROOT. Sokongan aplikasi seperti Titanium Backup akan membuatkan backup data smartphone menjadi lebih selamat. Ini juga termasuklah aplikasi yang telah di install, aplikasi sistem, dan segala data yang disimpan dalam memori kad.

8) Sokongan Kawalan Playstation 3 Sixaxis
     Smartphone yang telah di ROOT juga akan membolehkan permainan emulator Atari 2600 seperti River Raid dimainkan menggunakan joystick fizikal bagi memberi pengalaman permainan yang lebih menarik. Dengan panduan tutorial di Internet, permainan pada smartphone Android boleh dikawal menggunakan Playstation 3 Sixaxis.

ERing #92

24 comments:

  1. overclock mmg menjahanamkan jika tak reti guna baik pada cpu atau pun fon. hahaha
    -Datok-

    ReplyDelete
  2. Mcm mana nk buang bloatware tu? Please help me :(

    ReplyDelete
  3. Klu root, sma bnda dlm phone akan hilang x...cntoh cm app ngn gmbr2

    ReplyDelete
  4. Klu root, sma bnda dlm phone akan hilang x...cntoh cm app ngn gmbr2

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa root tu keluarkan sd card .

      Delete
    2. When u root, ur pic & all of the data did'nt disappear.I just root my hp, & it (hp) did awesome.try it.

      Delete
  5. Can someone help me root my HTC One E8, I will pay.

    Contact me at yoska.de.jong@gmail.com

    ReplyDelete
  6. boleh ajarkan x mcm mane nak root?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buka google atau ape2 browser dan type http://www.kingroot.net/wap/download dan dawnload kingroot.selepas siap dawnload install dan buka kingroot dan root.klau ade ape2 masalah reply GMail=nikalifaiman56@gmail.com

      Delete
  7. Boleh bg cth bloatware yg boleh diuninstall..

    ReplyDelete
  8. Anyone boleh tlg root hp sy... asus zenfone 5... email me, chelakcattivo@gmail.co

    ReplyDelete
  9. Baru lps root..taip kt google 'cf auto + odin'.cara kna buka youtube.haha

    ReplyDelete
  10. Salams

    Kalau berminat nak root phone/ ada problem dgn software phone/ brick/ etc
    boleh contact sy. Kami menyedikan service root/unroot/upgrade/downgrade android phone.

    Tuan tanah tumpang lalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM 50 je. siap root dan masukkan rom baru (jika mahu)

      Delete
    2. Boleh bagi contact number tak? Ape2 hal nanti senang sy nak cari. . Huhu. .

      Delete
    3. Boleh bagi contact number tak? Ape2 hal nanti senang sy nak cari. . Huhu. .

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Boleh bagi contact number tak? Ape2 hal nanti senang sy nak cari. . Huhu. .

      Delete
  11. Siapa boleh unlock bootloader n root Xperia z2 sy
    Area bandar sunway...

    ReplyDelete
  12. Guna KINGROOT SENANG..tpi xsemua phone mnjadi..saya guna phone galaxy note 2

    ReplyDelete