link warna

on9 people

Welcome To The Phone World. Just Click The Follow Button.

Monday, 7 January 2013

Persediaan Terakhir Blackberry 10 ( BB10 )

Persaingan dalam pasaran smartphone sekarang semakin hebat. Selain iOS dan Android yang telah lama bertempur, serta Windows Phone 8 yang baru memasuki medan perang ini, Blackberry juga sebenarnya telah membuat persediaan. Sistem operasi Blackberry terbaru BB10 sedang dibangunkan dengan cepat. Baru-baru ini, Blackberry telah mengumumkan maklumat terperinci sistem BB10 dalam Blackberry Jam Asia di Bangkok, Thailand. Berikut adalah ciri-ciri baru yang terdapat dalam BB10 :

1) Pembangunan BB App Lebih Menguntungkan
     Pada permulaan Key Note, Pengarah Urusan Asia Pasifik RIM berkata bahawa pembangunan aplikasi Blackberry adalah lebih menguntungkan berbanding platform lain. Statistik menunjukkan bahawa pendapatan bulanan pembangunan aplikasi Blackberry adalah 4% lebih tinggi daripada pembangunan aplikasi iOS dan 35% lebih tinggi dari Android.

2) BBM Ditingkatkan
     Fungsi baru BB10 telah diperkenalkan kali ini seperti peningkatan BBM. BBM ditambahkan dengan fungsi baru seperti panggilan suara, pengurusan contact, dan dapat membina groups.

3) Elaun Dijanjikan
     App World sistem Blackberry yang lama akan bertukar nama kepada Blackberry World. Selain Apps dan Games, pengguna juga boleh menyewa wayang dan rancangan TV seperti Google Play dan iTune Store. Untuk menggalakkan lebih aplikasi BB10, Blackberry menawarkan satu program elaun yang dipanggil 10K Developer Commitment. Selepas sesuatu aplikasi dipasarkan 12 bulan, kalau jumlah pendapatan melebihi US $1000 tetapi kurang daripada US $10000, Blackberry akan memberikan elaun supaya pendapatan pembangun mencapai US $10000.

4) Dev Alpha B Menjadi Percubaan BB10
     Dev Alpha B telah diperkenalkan dan ianya menjadi model kejuruteraan baru untuk BB10. Maklumat spesifikasi Dev Alpha B yang dikemukakan adalah terhad. Yang diketahui hanyalah skrin 720p yang bersaiz 4.3-4.5 inci, prosesor dual-core, 1GB RAM / 16GB ROM, serta kapasiti bateri paling besar dalam sejarah Blackberry. Dev Alpha B tiada butang Home kerana BB10 menggunakan cara operasi swipe yang dipanggil BlackBerry Flow. Gelongsor dari bawah ke atas untuk kembali kepada Home Screen.


5) Pembangunan App Baru Tidak Bermasalah
     Alec Saunders berkata dalam temuramah bahawa BB10 telah bersiap sedia sekarang, terdapat lebih 50 Telco dari seluruh dunia akan mencuba BB10 sebagai persediaan terakhir sebelum dipasarkan. RIM akan membekalkan Gold SDK kepada pembangun supaya para pembangun dapat membangunkan App untuk BB10. Dengan alat pembangunan yang serasi dan program elaun, lebih ramai pembangun akan membangunkan BlackBerry Apps.

6) BB Hub Ditambahkan
     Dalam BB10 ini juga, BB Hub telah berlaku penambahan dengan mengintegrasikan fungsi sosial dan notifikasi, dapat memaparkan maklumat seperti kalendar, BBM, FB, Twitter atau LinkedIn, malah dapat mengendalikan Event, mesej FB, Status dan menambahkan gambar.

- BB10 telah mengalami revolusi yang besar, BlackBerry Hub yang baru dan BBM yang ditingkatkan dijangka dapat memenuhi keperluan pengguna. Walaupun Blackberry agak perlahan berbanding platform lain, tetapi fungsi baru yang terdapat sangatlah berguna. Melalui Blackberry Jam Asia, BB10 berjaya menarik perhatian dan diberikan harapan yang tinggi.
#Initial D (127)

No comments:

Post a Comment